Thema avond Ecuador: Geografische achtergrond

Online bingo

Ecuador is een relatief klein land in Zuid-Amerika. Er wordt niet vaak over Ecuador gesproken in het nieuws. De laatste tijd komt het soms in het nieuws door Assange die zich schuilhoudt in de ambassade van Ecuador in Londen. Daarnaast is er vorig jaar, in 2016, een ernstige aardbeving geweest in Ecuador van 7.8 op de Schaal van Richter, met vele doden en heel veel schade als gevolg.

Tijdens de thema avond van april zullen we Ecuador gaan bespreken. We zullen ons met name richten op de politieke situatie in Ecuador, want deze is opmerkelijk en interessant.

Als achtergrond hierop, geef ik hier graag informatie als voorbereiding op deze thema avond, zodat we weten waarover we het hebben.

Geografische kenmerken Ecuador

Geografisch gezien, is Ecuador een interessant land. Het is niet een groot land. Het heeft het oppervlakte van ongeveer 5 keer Nederland. Ecuador wordt ook wel het land van de vier werelden genoemd. Dit komt omdat de 4 gebieden in Ecuador enorm van elkaar verschillen. In het oosten van het land is het Amazone gebied. Hier is ongerepte natuur, onontdekte gebieden en zelfs regio’s met de grootste diversiteit van de wereld. Er zijn in de Ecuadoraanse Amazone ook nog stammen die nog nooit contact hebben gehad met de westerse beschaving. Andere stammen hebben nog hun eigen taal en cultuur.

Vervolgens, ten westen van de Amazone, doorkruist het Andes gebergte het land. Dit gebergte wordt gekenmerkt door veel (actieve) vulkanen (het wordt ook wel de linie van vuur genoemd) en zeer hoge bergen. De top van de berg Chimborazo, bijvoorbeeld, is het verst van het midden van de aarde verwijderd. Dit is niet de top van de Mount Everest. Dit komt doordat de aarde een ij-vorm heeft. De culturen en talen in dit gebied stammen af van de tijd van de Inca’s. Hier is de lokale bevolking erg traditioneel in hun gebruiken, kleding, eten en tradities. De hoofdstad van Ecuador is Quito. Quito ligt in het Andes gebergte en is de hoogst gelegen hoofdstad van de wereld. De derde stad van het land, Cuenca, ligt in het zuiden van het Andes gebergte in Ecuador.

Het kustgebied van Ecuador is wederom volledig anders. Hier is het klimaat tropisch warm. De bevolking aan de kust leeft van de visvangst en het toerisme, terwijl meer landinwaarts er enorme plantages zijn met fruitbomen. Bijvoorbeeld bananen, mango’s, koffie plantages en andere fruitsoorten. Je kunt uren door dit gebied rijden en alleen maar bananenbomen zien. De grootste stad en het economische centrum van Ecuador is de stad Guayaquil. Deze stad ligt in het zuiden van het kustgebied van Ecuador. De haven van Guayaquil is de grootste haven van het land. De cultuur van het kustgebied is volledig anders dan die van het Andes gebergte.

De laatste streek van Ecuador is natuurlijk de Galapagos. Deze eilandengroep is bekend geworden door de boeken van Darwin. De eilanden liggen ver uit de kust van Ecuador, ongeveer 3 uur vliegen. Dat is dus verder dan van Nederland naar het zuiden van Portugal. Door de afgelegen geografische locatie van de Galapagos eilanden, leven hier nog steeds uitzonderlijke dieren. Bijvoorbeeld de reuze schildpad. De Galapagos is een magische reisbestemming en populair onder toeristen.

De informatie is goed om te weten zodat u niet geheel blanco aan de thema avond hoeft te beginnen. Tot in april!